De voordelen van een gezond dieet

Een gezond dieet is om een aantal redenen belangrijk. Het kan je helpen een gezond gewicht te behouden, meer energie te hebben, en ziekten te voorkomen. Gezond eten betekent niet dat je al je favoriete voedsel moet opgeven, maar wel dat je meer voedingsstoffenrijk voedsel moet eten en minder lege calorieën. Hier volgen enkele tips om gezonder te eten.

Minder suiker 

Suiker is overal, en het is niet altijd gemakkelijk te vermijden. Maar te veel suiker kan leiden tot gewichtstoename, tandbederf en andere gezondheidsproblemen. Als je suiker eet, kies dan voedsel dat ook vezels bevat, die de effecten van suiker op je lichaam helpen compenseren. En zorg ervoor dat je voedseletiketten leest, zodat je weet hoeveel suiker er werkelijk zit in wat je eet.

Tip: ketogeen dieet

Eet meer fruit en groenten 

Groenten en fruit zitten boordevol voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en antioxidanten. Ze kunnen je helpen beschermen tegen chronische ziekten als hartziekten en kanker. Streef ernaar om elke dag minstens 2 kopjes fruit en 2½ kopjes groenten te eten. Voeg ze toe aan je ontbijtgranen of havermout, je lunchsalade of soep, of je dinerbord. En als je overdag snackt, grijp dan naar een stuk fruit in plaats van ongezond junkfood. 

Kies volle granen 

Hele granen – in tegenstelling tot geraffineerde granen – bevatten de hele graankorrel, inclusief de zemelen, de kiem en het endosperm. Daardoor zijn ze een goede bron van vezels en andere voedingsstoffen zoals B-vitaminen. Als je brood, granen, pasta’s en andere graanproducten kiest, zoek dan naar het woord “heel” op het etiket. Enkele voorbeelden van volle granen zijn volkorenbrood, popcorn, quinoa, haver, bruine rijst, gerst en volkoren pasta. 

Maak gezonde eiwitkeuzes 

Eiwit levert essentiële aminozuren die ons lichaam nodig heeft voor groei en onderhoud. Goede eiwitbronnen zijn mager vlees (kipfilet, kalkoenfilet), vis (tonijn), magere zuivel (magere melk), tofu (sojawrongel), eieren (witte deel), bonen (zwarte bonen), peulvruchten (pinda’s) en zaden (pompoenpitten). Als je vleesproducten kiest, zoek dan naar producten met “lende” of “rond” in de naam – dat zijn meestal de magerste stukken. En als je thuis vlees bereidt, verwijder dan voor het eten het vel om de hoeveelheid verzadigd vet te verminderen.

Uitgelicht: Cambridge dieet ervaringen          

Conclusie: 

Gezond eten is om vele redenen belangrijk: het kan je helpen een gezond gewicht te behouden, meer energie te hebben, ziekten als hartziekten, beroertes en kanker te voorkomen, en je elke dag op je best te voelen. Slimme keuzes maken over wat je eet is gemakkelijker dan je denkt – en het hoeft ook niet saai te zijn! Door meer fruit en groenten aan je dieet toe te voegen, te kiezen voor volle granen, gezonde eiwitkeuzes te maken en minder suiker te eten, kun je kleine veranderingen aanbrengen die een groot verschil maken in je algehele gezondheid.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *